Prženje – Bećar paprikaš, Bećarac

 

Potrebno:

Crni luk                                                 3 glavice             

Paradajz                                               5 komada

Paprika šilja                                          7-8 komada

So, začin C                                            po ukusu

 

U dublji tiganj sipamo 5 supenih kašika ulja ili blago nagnemo flašu ulja i pustimo da ulje polako ističe dok izbrojimo do 5.

Crni luk iseckamo na rebra i stavimo u zagrejan tiganj. Malo posolimo. Pržimo luk 10 minuta uz dodavanje vode, da ne zagori.

Papriku operemo, očistimo i iseckamo na kocke.

Kako se pere i čisti paprika.

Dodamo papriku u tiganj, malo posolimo i nastavljamo da prižimo, dok ne omekša, 15 minuta. Paprika će tokom prženja osloboditi određenu količinu tečnosti tako da nije potrebno posebno dodavanje vode.

Na kraju dodamo paradajz isečen na kriške. Nastavljamo da pržimo. Paradajz će tokom prženja osloboditi značajnu količinu tečnosti. Pržimo dok sva tečnost ne uvri (ne nestane) ili već koliko volimo da nam jelo bude gusto.

Probamo vodicu i po ukusu dodamo so i zacin C.

 

NAPOMENA:

Ovo je najosnovniji recept. Možemo dodati drugo povrće (na primer pečurke), obareno belo pileće meso, može se dodati nekoliko jaja (dodamo ih i upržimo na kraju)...sve što volite.

Tokom prženja paprike i paradajza, kožica ovog povrća će se u velikoj količini odvajati. Ako vam smeta, odvojenu kožicu možete pažljivo viljuškom ukloniti.

Ja ne volim odvojenu kožicu povrća. Zato sam u pripremi ovog jela ogulila kožicu paradjza (kako se blanšira paradajz), a paprike prethodno ispekla i očistila (kako se čisti pečena paprika). Pečena paprika jelu daje drugačiji ukus (puniji, jači,  neki bi rekli još bolji).